Bearnaise sauce

Du tror måske du har smagt bearnaise sauce men hvis du ikke har prøvet en rigtig bearnaise sauce lavet fra bunden så forbered dig på en helt anden oplevelse!
Det franske køkken har givet os mange gaver men bearnaise sauce er nok en af de mest velkendte.

Forberedelse:
Tilberedning:
Tid ialt:
Personer: 4


Ingredienser

  1. 250 gram rigtig smør (ikke kærgården eller anden smørbar) og helst usaltet.
  2. 4 spiseskefulde god hvidvinseddike
  3. 4 spiseskefulde hvidvin eller vand
  4. 2 skalotteløg
  5. 1 bundt frisk estragon. Tørret kan også sagtens gå men den friske version er bare lige det bedre.
  6. 1 lille håndfuld kørvel.
  7. 3-4 æggeblommer, pasteuriserede
  8. Lidt friskpresset citronsaft
  9. Salt & friskkværnet peber
  10. Cayenne peber

Tilberedning

  1. Smørret skal klares inden det kan bruges. Varm langsomt smørret og hæld det derefter over i en anden beholder og lad det hvide bundfald falde til bunds. Vi er kun interesseret i det rene smør uden bundfaldet.
  2. Find en lille gryde og kom hvidvin, eddike, estragon, lidt peber og finthakket løg. Sæt varme på og kog essensen ind til det halve.
  3. Si essensen over i en anden gryde eller beholder. Husk at holde øje med varmen! Det må ikke komme op at koge så du kan med fordel fjerne gryden fra varmen hvis det bliver for varmt.
  4. Næste del kan tage lidt tid at mestre så vær tålmodig og omhyggelig. Lav et vandbad ved at fylde lidt vand i en gryde og sæt en metal- eller glasskål over gryden. Sæt noget varme på så dampen opvarmer skålen.
  5. Tilsæt æggeblommer og din bearnaise essens til skålen og pisk godt og grundigt indtil det skummer og får noget fylde.
  6. Tilsæt smør (uden det hvide bundfald) lidt af gangen under konstant omrøring.
  7. Pas på med ikke at varme sovsen for meget eller at komme for meget smør i. Sovsen kan skille fra det ene øjeblik til det andet.
  8. Smag til med salt, peber og evt. lidt citronsaft.
  9. Tip! Hvis sovsen skiller pga varme kan du komme en lille smule koldt vand i.
  10. Tip! Hvis sovsen skiller pga. for meget smør kan du tilføje en ekstra æggeblomme.