Brun sovs

God klassisk dansk brun sovs! Selvom det på papiret er en simpel sovs, så findes der lige så mange variationer af den som der er madglade danskere.
Den her opskrift tager udgangspunkt i en almindelig basis brun sovs som du kan bruge til fremover at give dit eget præg.

Forberedelse:
Tilberedning:
Tid ialt:
Personer: 4


Ingredienser

  1. 3 spsk. rigtig smør (ikke kærgården eller anden smørbar) og helst usaltet.
  2. 2 spsk. hvedemel
  3. 5 dl. fond. Enten hjemmelavet (find opskrift her) eller fra boullionterning.
  4. 1 spsk. ribsgelé.
  5. evt. lidt mælk.
  6. evt. madkulør.
  7. Salt & peber.

Tilberedning

  1. Smelt smøret i en gryde ved middel til høj varme. Pas på smøret ikke brænder på.
  2. Så snart smøret er smeltet, hæld da melet i og rør godt rundt i det indtil melet er rørt helt ud.
  3. Tilsæt fond lidt af gangen under konstant omrøring. Afhængig af den fond du bruger, kan det være en god idé at bruge lidt mælk udover fond.
  4. Skru ned for blusset når du synes sovsen har den rigtige konsistens. Du behøves ikke bruge alle 5 dl.
  5. Tilsæt lidt ribsgelé. Igen behøves du ikke bruge det hele. Tilføj en lille smule og smag på sovsen.
  6. Smag til med salt og peber.
  7. Tilføj lidt madkulør hvis sovsen mangler lidt farve.
  8. Lad sovsen simre i 5 minuter. Husk at rør rundt i sovsen så den ikke brænder på.
  9. Tip! Hvis smagen er for kraftig kan du tilsætte lidt mælk. Hvis der mangler lidt smag kan du tilføje lidt mere fond og lade sovsen koge ind.
  10. Tip! Du kan altid eksperimentere med de kryderier du har i dit køkken. Paprika, muskat og endda lidt chili kan given sovsen et ekstra pift.
  11. Tip! Udover ribsgelé kan du også prøve med lidt rødvin eller en smule blåskimmelost.